Elsie
23-07-2018
Drinkwater
Cato
Daan
onbekende man bij centraal station
onbekende vrouw bij een metrostation
In Murmansk
onbekende man
onbekende vrouw
Nikel
Murmansk
Katja
Tom
beveiligingsmedewerker
Diana
beschermd lichaam
facsinatio
NightTown, Rotterdam
Schaduw van een man
muur herstel
Bezoek uit Rusland
6-8-2018
17-5-2018
Man bij een bushalte in Brussels
Vogels zijn vrij
Ilse
Olie op water
poppy
Elsie
duiven
Elsie
Daan
zelfportret
asfalt
afgedankte stoel
Leo
Sofie
Ringers plaats
zelfportret
binnenruimte
Leo
door lock system
Gijs
Erica
fog
twee mensen
Noor
wolken van boven af
Janneke
sapiens
933
snackbar medewerker
Sex
onbekende vrouw bij centraal station in Rotterdam
demolition
Man met een medaille
gratis Balisto repen
vingertoppen
Gerdesia
verwijderde stickers
In Capelle
Diana
29-08-2019
Evert
nieuwe wildernis, eiland Van Brienenoord
in leven
Natuur
Latoya
uitzicht vanuit mijn kamer
schaduw van een zwarte kat
Elsie
Adamshof
Justin
Aegidiusstraat
no recall
schaduw van Axel
Axel
roker
Rinske
Herman's kat
Zoë
Wildernis
onbekende man
stuk touw
afgedankte stoel
Italiaanse leunstoel
verblijfplaats
kind in Parijs
Gijs
sterlings
A16 Rotterdam
verblijfplaats
zelfportret
onbekende man
Jeroen
op tafel
Elsie
1178 bh
op bed
onbekende man
Hassan
keukenmuis
1223
in de avond
Elsie
zelfportret op een stenen muur
Jona

Biography/statement

Ik fotografeer mensen, dieren, landschappen en gebruiksvoorwerpen, de natuur, alles eigenlijk.
Er zijn duizenden verschillende werelden in de levens van mensen, dieren en planten verborgen. Iedere keer als ik mij verdiep in een bepaalde plek, als ik een portret van iemand maak, of als ik bij mensen thuis ben uitgenodigd die ik nog niet kende gaat er zo’n wereld van verhalen en gevoelens voor mij open. Dit is voor mij een onuitputtelijke bron voor nieuw werk.

In het ideale geval werkt mijn foto als beeld wat op zichzelf kan bestaan, als een entree naar een onbekende wereld, als een suggestie van een verhaal dat zich verder kan ontvouwen in de verbeelding van de toeschouwer. Meestal kies ik voor zwart-wit fotografie omdat ik hiermee een ingetogen verstilde sfeer kan benadrukken. Uiteindelijk druk ik mijn werk handmatig af op analoog barietpapier.
In de presentatie maak ik combinaties van verschillende onderwerpen. De beelden gaan met elkaar in dialoog, ik wil dat de toeschouwer rond kan dwalen en associatieve verbanden kan leggen terwijl hij of zij door mijn boek bladert of naar de wand met foto’s kijkt.

Mijn fotografie ontstaat altijd vanuit een gevoelsmatige manier van werken, waardoor ik regelmatig terugkom met een foto die ik vooraf niet had kunnen bedenken. Zo was ik bijvoorbeeld eens op bezoek bij mijn oude buurman in Rotterdam omdat ik hem graag wilde portretteren. Hij was 70 jaar. Hij had zijn leven gewijd aan het bouwen van een zeilschip met elektromotor en twee masten, waarmee hij de wereldzeeën wilde bevaren. Toen ik bij hem was maakte ik een paar portretten van hem en toen zijn oude kat binnenkwam maakte ik ook een foto van zijn oude kat. In die laatste foto is niets meer van het zeilschip en de wereldreis te zien, maar ik vind het nu wel de mooiste foto omdat het een stil en teder moment is. Zo'n onverwachte foto kan mij vervolgens een nieuwe richting geven.

Ik werk graag aan lang lopende projecten waarbij ik mij in een bepaalde plek kan verdiepen en inleven.
Foto's moeten een autonome kwaliteit hebben, zodat het beeld voor zichzelf kan spreken. Ik wil mijn werk graag publiceren in de vorm van verzamelingen analoge afdrukken, diapresentaties (eventueel met geluid) en in boekvorm.

Op 7 maart 1975 werd ik in Rotterdam geboren. Mijn vader, Leo de Jong, was kunstenaar en maakte abstracte en figuratieve schilderijen. Mijn moeder, Erica van Nierop, was ook kunstenaar en maakte tekeningen en collages. Rond mijn 14e begon ik met fotograferen. Ik maakte zwart/wit foto’s van mensen, dieren en plekken in mijn directe omgeving. Ontwikkelen en afdrukken deed ik zelf in de donkere kamer die mijn vader voor mij had geïnstalleerd. Ik was vastbesloten om fotojournalist of zelfs oorlogsfotograaf te worden. Ik was geïnspireerd door fotografen als Don McCullin, Peter Martens, Josef Koudelka, W.Eugene Smith en Henri Cartier Bresson. Na een paar jaar kwamen Ed van de Elsken, Johan van de Keuken, Robert Frank en Anders Peterson erbij als favorieten.
In 2000 studeerde ik af aan de Gerrit Rietveld academie in Amsterdam. Tijdens deze opleiding ben ik onder invloed van het werk van Craigie Horsfield, Koos Breukel, August Sander, Diana Arbus en Lucian Freud het portret als genre gaan waarderen. Ik studeerde zelfs af met een serie portretten die ik in Amsterdam op straat maakte.
Ik had een oude Crown Graphic grootformaat camera die ik op een statief op zorgvuldig gekozen plaatsen in de stad neerzette. Dan keek ik naar de gezichten van de voorbijgangers. Als er iemand aankwam die mij op de een of andere manier opviel dan nodigde ik hem/haar uit om plaats te nemen voor de camera. Door het stilzitten (een voorwaarde voor een scherpe foto) ontstond er ondanks de drukte van de stad om ons heen een geconcentreerde verstilde stemming. Op het vluchtige moment dat ik de mens achter het gezicht kon te zien maakte ik de foto. Later kon ik op de contactafdrukken uren bezig zijn met het vergelijken van de fijne nuances in de gezichtsuitdrukkingen om te bepalen wat ik de beste opname vond.
Na de academie begon ik portretten in opdracht voor verschillende kranten en tijdschriften te maken en af en toe kreeg ik een langer lopende opdracht. Later ben ik met mijn vriendin terug naar Rotterdam verhuisd, waar onze zoon en dochter geboren werden.